samedi 17 septembre 2022

Boulette ricotta-épinard & sauce tomate épicée / Ricotta-Spinach Balls & Spicy Tomato Sauce


Après le Sachertorte, voici l'un des plats principaux que j'ai servi à mon anniversaire, car pourquoi ne pas faire un dîner indien végétarien et finir par un gâteau au chocolat autrichien pour le dessert? Cette recette est inspiré en réalité d'une recette italienne de boulettes de ricotta en sauce tomate, mais également du très célèbre palak paneer. Cette recette à base d'épinard et de paneer - un fromage légèrement caoutchouteux - est un des grands classiques de la cuisine indienne. Les boulettes ricotta-épinard avant cuisson sont extrêmement fragiles, il est donc important de les déposer dans la sauce et de les laisser cuire un petit moment avant de les toucher, car elles se cassent facilement. Pour 4 personnes. 

Ingrédients

- 800 g de tomates concassées en boîte
- 1 oignon, haché
- 4 gousses d'ail, émincées
- 5 cm de gingembre, émincé
- 2 cuil à soupe d'huile végétale
- 1 cuil à soupe de curcuma
- 1 cuil à soupe de cumin
- 1 cuil à café de cannelle
- 1 cuil à café de graines de fenouil, moulues
- 1/2 cuil à café de piment en poudre
- 1/2 cuil à café de sucre
- 4 gousses de cardamome
- Sel, poivre.

Boulettes

- 250 g de ricotta
- 180 g d'épinards hachés surgelés
- 4 cuil à soupe de chapelure
- 1 oeuf
- 4 brins de menthe
- 1 cuil à soupe d'huile végétale
- Farine
- Sel, poivre.

1 - Boulettes: Dans une poêle faire chauffer l'huile à feu moyen-doux et faire décongeler les épinards avec une pincée de sel jusqu'à ce qu'ils soient complétement décongelés et qu'ils ne libèrent plus de liquide. Laisser refroidir. Effeuiller et émincer les feuilles de menthe. Mélanger tous les ingrédients à part la farine et forment 20 boulettes en le roulant dans la farine à chaque fois pour qu'elles ne collent pas. Réserver au frais. 

2 - Dans une poêle faire chauffer 1 cuil à soupe d'huile à feu moyen-vif et faire colorer l'oignon, l'ail et le gingembre, puis baisser le feu et laisser caraméliser. Ajouter l'huile restante et faire revenir les épices (curcuma, cumin, cannelle, graines de fenouil, piment et cardamome) en remuant constamment pendant 30 secondes. Ajouter les tomates concassées, le sucre, le sel et le poivre avec un filet d'eau. Laisser mijoter à feu doux à couvert pendant 15-20 min. 

3 - Retirer les gousses de cardamome et passer le sauce tomate au mixer pour la rendre bien lisse. La remettre dans la poêle et déposer les boulettes dans la sauce. Laisser cuire à couvert à feu doux pendant 15 min. Eviter de retourner les boulettes tant qu'elles ne sont pas fermes car elles peuvent être très fragiles. Parsemer de quelques feuilles de menthe et servir sans attendre avec du riz. 
__________

After my Sachertorte, here is one of the main dishes I served on my birthday, because why not having a vegetarian Indian dinner and finish with an Austrian chocolate cake for dessert? This recipe is actually inspired by an Italian recipe of ricotta balls in tomato sauce, but also by the very famous palak paneer. This recipe based on spinach and paneer - a slightly rubbery cheese - is one of the great classics of Indian cuisine. The ricotta-spinach meatballs before cooking are extremely fragile, so it is important to place them in the sauce gently and let them cook for a while before touching them, because they break easily. For 4 people.

Ingredients

- 800 g canned crushed tomatoes (28 oz)
- 1 onion, chopped
- 4 garlic cloves, minced
- 5 cm / 2" fresh ginger, minced
- 2 tablespoons vegetable oil
- 1 tablespoon turmeric
- 1 tablespoon cumin
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon fennel seeds, ground
- 1/2 teaspoon chili powder
- 1/2 teaspoon sugar
- 4 cardamom pods
- Salt, ground peppercorn.

Ricotta-spinach balls

- 250 g ricotta (9 oz)
- 180 g frozen chopped spinach (6 oz)
- 4 tablespoons breadcrumbs
- 1 egg
- 4 sprigs of mint
- 1 tablespoon vegetable oil
- All-purpose flour
- Salt, ground peppercorn.

1 - Ricotta-spinach balls: In a pan, heat the oil over medium-low heat and thaw the spinach with a pinch of salt until it is completely thawed and does not longer release water. Let it cool. Pluck and thinly chop the mint leaves. Mix all the ingredients except the flour and form 20 balls by rolling it in the flour one by one, so that they do not stick. Set aside in the fridge.

2 - In a pan, heat 1 tablespoon of oil over medium-high heat and brown slightly the onion, garlic and ginger, then lower the heat and let caramelize. Add the remaining oil and fry the spices (turmeric, cumin, cinnamon, fennel seeds, chili and cardamom) stirring constantly for 30 seconds. Add the crushed tomatoes, sugar, salt and pepper with a drizzle of water. Cover with a lid and simmer over low heat for 15-20 minutes.

3 - Remove the cardamom pods and put the tomato sauce in the blender to make it smooth. Put it back in the pan and place the meatballs in the sauce. Cook over low heat for 15 minutes with a lid on. Avoid turning the dumplings until they are firm as they can be very fragile. Sprinkle with a few mint leaves and serve immediately with rice.




Photo - Frangipanier, La Canée, Crète / Frangipani, Chania, Crete. 

12 commentaires :

  1. Such a creative and delicious way to enjoy spinach!

    RépondreSupprimer
  2. Je raffole de ce type de plat ! L'ajout de cannelle et de cardamome dans la sauce est original

    RépondreSupprimer
  3. Voilà qui n'est pas pour me déplaire...

    RépondreSupprimer
  4. This looks delicious!! I love the Italian/Indian fusion. The flavors seem to work wonderfully.

    RépondreSupprimer
  5. This looks amazing! Beautiful presentation. The flavors pair very nicely.

    Velva

    RépondreSupprimer
  6. What a great example of fusion cuisine!!....India meets Italy...I love ricotta and spinach in raviolis, and I go crazy with palak paneer....What is the name of those yellow/white flowers? it reminds me of Laos....Abrazotes, Marcela

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. These flowers are called plumeria or frangipani. They are from Tropical Americas, but grow easily in warm locations troughout the world and indeed are very common in Souh-East Asia :)

      Supprimer
  7. hummm elles sont bien parfumées tes boulettes!!! bisous

    RépondreSupprimer
  8. Je me régal rien qu'en regardant ta photo !

    RépondreSupprimer
  9. Humm ! tu me fais saliver ! Bonne journée

    RépondreSupprimer
  10. This looks terrific! Really good stuff. :-)

    BTW, just want to say we've just posted our last blog post. I've thoroughly enjoyed your blog, and I'll still be visiting. But we've got a lot of activities lined up that will be occupying my time, so my visits will be much more sporadic in the future. Best wishes to you.

    RépondreSupprimer
  11. I can really see both the Indian and Italian influences here. And they are my two favorite cuisines! It looks like you had an amazing birthday meal and the Sachertorte is beautiful!

    RépondreSupprimer