samedi 20 mars 2021

Riz frit à la saucisse chinoise / Fried Rice with Chinese Sausage


Parmi toutes les recettes de riz frit que j'ai pu réaliser, je pense que celle ci est ma préférée. Le terme saucisse chinoise est une appellation générique qui s'applique par exemple aux lap cheong, une saucisse de porc légèrement sèche de petite taille, délicatement parfumée avec une pointe de sauce soja, d'épices et de sucre, lui donnant un goût très doux. On les trouve facilement sous vide dans les épiceries asiatiques. Certaines variétés contiennent également des abats ou sont parfumées à la citronnelle. Leur saveur riche et puissante parfume agréablement le riz ou les nouilles. Je conseille de cuire le riz à l'autocuiseur, toutefois si vous n'en avez pas, vous pouvez mettre votre riz avec l'eau et l'assaisonnement dans une poêle à couvert, à feu doux jusqu'à ce que l'eau ait complètement été absorbée. Ca fonctionne parfaitement. Si vous n'avez pas de sauce Maggi utilisez un bouillon cube de volaille émietté. Pour 4 personnes. 
 
Ingrédients

- 400 g de riz thaï
- 250 g de saucisses chinoises
- 120 g de petits pois 
- 2 oeufs
- 1 gros oignon, finement haché
- 2 gousses d'ail, émincées
- 1 cuil à soupe de gingembre, émincé
- 4 cuil à soupe de sauce soja
- 4 cuil à soupe de nuoc nam
- 2 cuil à soupe de sauce d'huître
- 2 cuil à soupe d'huile de sésame
- 2 cuil à soupe d'huile végétale
- 1 cuil à soupe de sauce Maggi
- Coriandre (facultif)
- Sel, poivre.

1 - Dans un autocuiseur faire cuire le riz avec une fois et demi son volume d'eau (75 cl) et la sauce Maggi. Laisser ensuite tiédir puis égrainer le riz légèrement à la fourchette pour qu'il ne forme pas de paquets. Couper les saucisses en petits cubes. Battre les oeufs à la fourchette avec une pincée de sel et de poivre. 

2 - Dans un wok faire chauffer 1 cuil à soupe d'huile végétale à feu vif et faire colorer les cubes de saucisses en remuant environ 30 secondes. Réserver. Verser ensuite les oeufs battus et les faire cuire en mélanger légèrement jusqu'à obtenir une omelette très claire. Réserver

3 - Dans le wok faire chauffer 1 cuil à soupe d'huile végétale et faire colorer l'oignon, l'ail et le gingembre à feu moyen jusqu'à ce qu'ils colorent. Ajouter les dés de saucisses et les petits pois, mélanger rapidement puis ajouter le riz, la sauce soja, la sauce d'huître, le nuoc nam et l'huile de sésame. Mélanger pour que le riz soit intégralement enrober de ce mélange. Incorporer l'omelette préalablement coupée en morceaux et servir avec un peu de coriandre ciselée si désiré. 
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Among all of the fried rice recipes that I have tried, I think this one is my favorite. The term Chinese sausage is a generic name that applies for example to lap cheong, a small, slightly dry pork sausage, delicately flavored with a hint of soy sauce, spices and sugar, giving it a very mild taste. They are easily found vacuum-packed in Asian grocery stores. Some varieties also contain offals or are flavoured with lemongrass. Their rich and powerful flavor gives a pleasant aroma to rice or noodles. I recommend cooking the rice in a rice cooker, however if you do not have one, you can put your rice with the water and seasoning in a pan, covered, over low heat until the water has been completely absorbed. It works perfectly. If you don't have Maggi seasonning, use a chicken cube-bouillon crumbled in the water before cooking the rice. For 4 people.
 
Ingredients

- 400 g Thai rice (14 oz)
- 250 g Chinese sausages (9 oz)
- 120 g frozen green peas (4 oz)
- 2 eggs
- 1 large onion, finely chopped
- 2 garlic cloves, minced
- 1 tablespoon ginger, minced
- 4 tablespoons soy sauce
- 4 tablespoons fish sauce
- 2 tablespoons oyster sauce
- 2 tablespoons sesame oil
- 2 tablespoons vegetable oil
- 1 tablespoon Maggi seasonning
- Cilantro (optional)
- Salt, grown peppercorn.

1 - In a rice cooker, cook the rice with one and a half times its volume of water (75 cl/3 cups) and the Maggi seasonning. Then let cool and fluff up the rice lightly with a fork so that it does not form clumps. Cut the sausages into small cubes. Whisk the eggs with a fork with a pinch of salt and peppercorn.

2 - In a wok, heat 1 tablespoon of vegetable oil over high heat and brown slightly the sausage cubes, stirring for about 30 seconds. Set aside. Pour the beaten eggs and cook them while folding gently until you get a pale yellow omelette. Set aside.  

3 - In the wok, heat 1 tablespoon of vegetable oil and brown slightly the onion, garlic and ginger over medium heat. Add the diced sausages and the green peas, mix quickly then add the rice, soy sauce, oyster sauce, fish sauce and sesame oil. Combine thoroughly so that the rice is completely coated with this seasonning. Incorporate the omelette previously chop into pieces and serve with a little bit of chopped cilantro according to your taste.




Photo - Jardins de Suzhou, Chine / Suzhou Gardens, China. 

11 commentaires :

  1. Chinese sausage has a very different texture and taste. I love it with claypot rice or stirfried rice.

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  2. Really interesting idea to cook the rice with the Maggi seasoning -- I have to try that. I have to try this recipe, too -- neat way to use Chinese sausage. Cilantro wouldn't be optional for me -- love the stuff. :-) Really nice recipe -- thanks.

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  3. Here in Australia one prepares fried rice as often as one makes a cup of tea. I have done so for over five decades as well as eating it in every SE Asian country for the same length of time. We do it very differently . . . to be correct I have just reread over a dozen recipes from our top, mostly Asian, chefs. Any overnight long grain rice is just fine. Since there are hundreds of totally differing 'Chinese sausages' available across the region, both smoked and salted, I suppose the Cantonese lap cheong would suit most. Prawns are almost always added. BUT - the correct amount of added sauces would at the maximum reach 20-25 % of yours and usually only one of the soy sauces (dark, light, tamari etc) plus the oyster OR rarely fish would be added, and that at max 1 1/2 Tb for your total amount. No Maggi ever is ever used for such a dish . . . methinks any physician here would not allow seven-days worth of allowed salt on the one plate ! Yes . . . I have finished medical school also. My apologies and I would not have commented if this was not important.

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  4. Voilà un riz qui plaira beaucoup chez moi. Ta recette va directement dans mes favoris. Bon dimanche

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  5. I make a much simpler version of this very often, but only with soy sauce,and I never thought of using Maggi sauce at all. I have never used Chinese sausage at all either, so I must check that out. In Australia I think we find fried rice is a great way of using lots of leftover bits and pieces like bacon and chicken, and I love the omelette stirred through it. Thanks for the extra ideas.

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  6. Love this. and I love Chinese sausage. Every year for my husband’s birthday I have to make Chinese steamed buns that I fill with sausage and sesame oil. Outstanding. I also love the sausage in omelets.

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  7. Encore une très belle recette asiatique ! tout ce que j'aime...

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  8. Beautiful, Romain! Love the use of Chinese sausages - they add such great flavor and texture.

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    1. Bought CHinese sausages the other day and made this - fantastic. And so easy.

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  9. Irresistible!....I love Chinese food, but I have to admit that I prefer Chinese food outside of China.....these dish looks very tempting and delicious!.........Abrazotes, Marcela

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