dimanche 21 novembre 2021

Quiche courge-gorgonzola-noix / Squash-Gorgonzola & Walnut Quiche


Voici une petite recette de quiche toute simple que j'ai servi pour Halloween et qui a eu beaucoup de succès. C'est une recette toute simple mais très savoureuse qui met à l'honneur divers produits de saison et notamment le courge dont il faut profiter pleinement en automne. Je n'ai pas spécifié quel type de courge j'utilisais pour cette recette pour vous laisser le choix selon vos préférences. De mon côté j'ai acheté de la courge musquée mais du butternut conviendra très bien tout comme du potimarron qui donnera toutefois une texture légèrement plus farineuse à la quiche. Si vous ne trouvez pas de gorgonzola, du roquefort fonctionnera très bien. Pour 4-8 personnes. 

Ingrédients

- 1 rouleau de pâte feuilletée
- 500 g de courge
- 1 poireau
- 100 g de gorgonzola
- 30 g de cerneaux de noix
- 1 gousse d'ail, émincée
- 6 brins de persil, ciselés
- 2 œufs
- 20 cl de crème liquide
- 2 cuil à soupe d'huile d'olive
- Sel, poivre.

1 - Couper la courge en grosses tranches et la mettre entre deux feuilles d'aluminium avec l'ail, le sel, le poivre et 1 cuil à soupe d'huile d'olive. Bien sceller l'aluminium et enfourner 20 min dans un four préchauffé à 200°C. Après cuisson laisser complètement refroidir et retirer la peau de la courge. Couper la chair en gros cubes. Réserver. Retirer la partie verte du poireau et émincer la partie blanche. Dans une poêle faire chauffer l'huile restante à feu moyen et faire revenir le poireau environ 5 min jusqu'à ce qu'il commence à légèrement caraméliser. Réserver.

2 - Mixer la moitié de la chair de courge avec les oeufs, la crème, le persil, le sel et le poivre. Dérouler la pâte feuilletée dans un moule à tarte (23-24 cm de ⌀). Verser la crème de courge. Déposer par dessus les cubes de courge restants, les cerneaux de noix et le gorgonzola en cubes. Enfourner 25-30 min dans un four préchauffé à 190°C. Servir chaude, tiède ou froid avec une salade verte. 
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Here is a simple quiche recipe which I served for Halloween and people loved it. It is a very tasty and easy-to-make recipe that highlights various seasonal products, especially squash, made to be fully enjoyed during autumn. I did not specify what type of squash is used in this recipe in order to give you the choice of your preferences. For my part, I bought musque squash - probably difficult to find outside of France - but butternut will also work well, as well as red kuri squash which however gives a slightly more starchy texture to the quiche. In France we have ready rolled puff pastry circles about 30 cm / 12" wide made for a pie tin. I cannot tell if my non-French followers have the same in their country, but it is very practical. You can however crop a circle out a square-shaped puff pastry sheet or simply make a square-shaped quiche. If you cannot find gorgonzola any type of blue cheese will do. For 4-8 slices.

Ingredients

- 1 ready rolled puff pastry circle
- 500 g squash (18 oz)
- 1 leek
- 100 g gorgonzola (4 oz)
- 30 g walnut kernels (1 oz)
- 1 garlic clove, minced
- 6 sprigs of parsley, chopped
- 2 eggs
- 20 cl double cream (1 cup)
- 2 tablespoons olive oil
- Salt, ground peppercorn.

1 - Cut the squash into large slices and put it between two sheets of tin foil with the garlic, salt, peppercorn and 1 tablespoon of olive oil. Seal the edges of the tin foil firmly and bake for 20 min in a preheated oven at 200°C (390°F). After cooking, let it cool completely and remove the skin from the squash. Cut the flesh into large cubes. Set aside. Remove the green half of the leek and chop finely the white half. In a pan, heat the remaining oil over medium heat and cook the leek for about 5 min until it begins to caramelize slightly. Set aside.

2 - Mix half of the squash flesh with the eggs, cream, parsley, salt and peppercorn in a food processor. Roll out and a fine the puff pastry sheet in a pie tin (23-24 cm / 9" ⌀). Pour in the squash cream. Place the remaining squash cubes, walnut kernels and cubed gorgonzola on top. Bake for 25-30 minutes in an preheated oven at 190°C (375°F). Serve hot, warm or cold with a green salad.




Photo - Champignons & Coings / Mushrooms & Quinces, Barret-sur-Méouge, France.

8 commentaires :

  1. That's a really inviting savoury tart! Squash, blue cheese and walnuts are amazing together.

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  2. Wonderful looking dish! Interesting idea to roast squash in foil -- I need to try that. Love all the flavors in this recipe, too -- such a nice fall meal. Thanks!

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  3. Que de saveurs dans cette quiche d'automne !

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  4. Une très jolie quiche de saison ! Bonne journée

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  5. This looks delicious! I love tarts like this for lunch or dinner :D

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  6. elle est très alléchante ta quiche!!! bisous

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  7. Terrific recipe! Love all the seasonal flavors you use… And I especially like your photograph of the «coing» — I love to cook with them!

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  8. All the flavors that I love this time of year! I do like the idea of puréeing only half the ingredients and adding the rest in pieces for a more interesting texture. I've become a big fan of Kabocha squash and have one in the kitchen at the moment...

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