dimanche 8 novembre 2020

Couscous de boeuf / Beef Couscous


Avec la fraîcheur qui s'installe petit à petit j'avais envie d'une recette simple mais chaleureuse. Normalement je suis plutôt habitué à préparer du couscous avec du poulet ou de l'agneau, mais le boeuf est également une alternative succulente. J'ai réussi à trouver au marché quelques courgettes de fin de saison, mais bien sûr en plein hiver il est possible de les remplacer par de la courge ou du panais. Si vous n'avez pas de ras el-hanout vous pouvez éventuellement rajouter 1 cuil à café de cannelle et de cumin en plus dans le mélange d'épices, le résultat final sera similaire. Pour 6 personnes.

Ingrédients

- 600 g de bourguignon de boeuf
- 3 courgettes
- 3 navets
- 4 carottes
- 550 g de pois chiches en conserve (avec leur jus)
- 2 oignons
- 4 gousses d'ail, émincées
- 2 cuil à soupe d'huile d'olive
- 2 cuil à soupe de sucre
- 1 cuil à soupe de concentré de tomate
- 1 cuil à soupe de fond de veau
- Sel, poivre. 

Épices

- 1 cuil à soupe de ras el-hanout
- 1 cuil à café de cannelle
- 1 cuil à café de cumin
- 1 cuil à café de paprika
- 1/2 cuil à café d'anis moulu
- 1/4 cuil à café de gingembre moulu.

1 - Couper le boeuf en gros cubes. Peler les courgettes partiellement pour avoir des bandes blanches et vertes puis couper les courgettes en tronçons. Peler les carottes et les navets. Couper les carottes en rondelles et les navets en gros cubes. Peler et émincer les oignons en rondelles. Mélanger les épices. Faire chauffer 1 cuil à soupe d'huile d'olive dans une cocotte à feu vif et faire dorer la viande sur toutes les faces. Réserver.

2 - Faire chauffer l'huile restante et faire caraméliser les oignons et d'ail. Saupoudrer avec les épices et mélanger quelques secondes pour les faire torréfier. Ajouter les légumes, le boeuf, le concentré de tomate et le fond de veau. Mélanger pour bien enrober le tout avec les épices. Ajouter les pois chiches avec leur eau, puis le sucre, le sel et le poivre. Couvrir d'eau à niveau et laisser mijoter à feu doux jusqu'à ce que la viande soit fondante. Servir avec de la semoule. 
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Since the weather went colder lately I wanted a simple but hearty recipe for today. Normally I'm more used to chicken or lamb couscous, but beef is also a mouthwatering alternative. I found some zucchinis at the market but the season is almost over, at least in France, so if you prepare this recipe in winter feel free to use squash or parsnip instead. Ras el-hanout is a common spice blend from North Africa, easy to find in Southern Europe, but for some of my followers if you cannot get some feel free to add one extra teaspoon of both cinnamon and cumin to the spices mix and the flavour will be pretty similar. I suggest beef  chuck for my recipe, but any cut of meat with a certain percentage of fat will work perfectly too. For 6 servings.

Ingredients

- 600 g beef chuck (21 oz)
- 3 zucchinis
- 3 turnips
- 4 carrots
- 550 g / 20 oz canned chickpeas (non drained)
- 2 onions 
- 4 garlic cloves, minced
- 2 tablespoons olive oil
- 2 tablespoons  sugar
- 1 tablespoon tomato paste 
- 1 beef cube bouillon
- Salt, ground peppercorn. 

Spice mix

- 1 tablespoon ras el-hanout
- 1 teaspoon cinnamon 
- 1 teaspoon cumin
- 1 teaspoon paprika
- 1/2 teaspoon ground anise seeds
- 1/4 teaspoon ground ginger.

1 - Cut the beef chuck into large cubes. Peel partly the zucchini to have white and green stripes and then cut them into 10 cm/4" sections. Peel the carrots and the turnips. Slice the carrots and cut the turnips into large cubes. Peel and slice the onions finely. Mix the spices. Heat 1 tablespoon of olive oil on high heat and sear the meat one each face until golden brown. Seat aside. 

2 - Heat the remaining oil and caramelize the onions and garlic over medium heat. Sprinkle with the spices and mix for a few seconds to roast them. Add the vegetables, beef, tomato paste and crushed beef cube-bouillon. Combine gently to coat everything with the spices. Add the chickpeas with their water, then the sugar, salt and ground peppercorn. Cover with water and simmer over low heat until the meat is tender. Serve with instant couscous semolina.




Photo - Orangers, Procida, Baie de Naples / Orange trees, Procida, Bay of Napoli

15 commentaires :

  1. Ras el-hanout is my new favourite spice mix these days. The beef stew with couscous makes a fabulous meal for any day!

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  2. Decades ago I lived in Morocco for a year or so, and I learned how terrific beef and cinnamon taste together. A combo I've been using ever since. Ras el-hanout isn't that easy to find in US supermarkets, but virtually any spice store carries it, or it's available online. Or you can make your own -- Paula Wolfert has a good recipe for the mix -- but that's kind of tedious. Makes more sense to add more cinnamon and cumin, as you suggest. Anyway, this is a nice recipe -- full of flavor, and very satisfying at this time of the year. BTW, your pictures have exceptionally nice light.

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  3. Such a cozy and hearty dish with wonderful flavors! I'm with John on the beautiful lighting!

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  4. Great Minds think alike! What a gorgeous Moroccan stew. Simple and so flavorful and cozy on these cooler days. That is just what we are craving all those warming spices. Have a super weekend!

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  5. I love the simplicity, healthiness, and the fragrance this stew must have....a simple Mediterranean dish with the Moroccan touch....I love Ras el-hanout!!...a dish to enjoy with family....Abrazotes, Marcela

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  6. sounds delicious and hearty. we are heading into summer so it may have to wait ...

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  7. I cannot help but smile that we in Australia are enjoying a warm and sunny spring with all market ingredients on your list freely available. Actually with our climate very few are ever out of season ! An appetizing recipe I'll certainly copy your way soonest . . . ras el hanout is actually very easy to make at home - I must admit I usually buy mine . . . it is available at most of our supermarkets these days but, in Australia, we have some absolutely fabulous on-line spice merchants with literally hundreds of both single spices and spice mixes available. These less commercial ones are fresher and contain far less salt and higher quality spices . . . nice . . and thanks for the fabulous photos . . .

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  8. Une très jolie version du couscous. Bonne journée

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  9. J'aime cette recette! Et aussi bien la cuisine morocaine. Peut-être ce sera notre dîner Samedi!?

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  10. Avec du bœuf c'est inhabituel mais ce couscous a l’air divin !

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  11. A wonderful combination of flavours in this dish and I love cooking and eating tagines so this one is a must try for me. Thanks for sharing and lovely photos. Best wishes to you, Pauline

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  12. Réponses
    1. Il y a eu un petit problème : je voulais dire, le couscours quelque soit la viande, c'est toujours délicieux !

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  13. This dish reminds me of my trip to Morocco, it looks fantastic.

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  14. A perfect dish for our colder days coming soon. I think Ras el-hanout and beef pair beautiful together. We're fortunate up this way as it readily available at most markets. Our zucchini is gone and I'm not fond of the imported one's in the market, so butternut squash is my choice. As always, lovely images.

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