samedi 8 mai 2021

Spaghetti alla axellana


Aujourd'hui une recette simple et savoureuse qui ne vient pas d'une hypothétique ville italienne nommée Axella, mais de mon colocataire qui a eu l'idée de ce plat. Le goût puissant et frais du persil et de l'ail se marie en effet très bien avec la saveur riche et salée de la poitrine fumée. Petite astuce: émincez bien les tiges du persil avant de les mixer car sinon elles sont déchiquetées et deviennent filandreuses donc il est mieux de les couper au couteau d'abord pour obtenir un pesto bien lisse. Pour 4 personnes. 

Ingrédients

- 400 g de spaghetti
- 150 g de poitrine fumée précuite
- 1 botte de persil
- 8 gousses d'ail
- 10 cl d'huile d'olive + 1 cuil à café
- Parmesan
- Sel, poivre.

1 - Émincer les tiges du persil et les mettre avec les feuilles, les gousses d'ail et 10 cl d'huile d'olive dans un récipient et mixer le tout jusqu'à obtenir un pesto. Ajouter un filet d'eau si la pâte est trop épaisse et difficile à mixer. Retirer la couenne de la poitrine fumée et le couper en fines lamelles. Dans une poêle faire chauffer 1 cuil à café d'huile d'olive à feu moyen-vif et faire colorer la poitrine fumée légèrement. Réserver. 

2 - Ajouter le pesto de persil, saler, poivrer et laisser cuire à feu doux quelques minutes pour que l'huile se séparer bien du persil et de l'ail. Ajouter la poitrine fumée et réserver. Faire cuire les spaghetti et les ajouter immédiatement à la sauce avec un peu de parmesan, mélanger et servir sans attendre. 
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Today a simple and tasty recipe that does not come from a hypothetical Italian town called Axella, but from my roommate who created this dish. The powerful and fresh taste of parsley and garlic indeed goes very well with the rich and salty flavor of the bacon. A little tip: chop the parsley stems finely with a knife before blending them in the food processor because otherwise they will be shredded and become stringy so it is better to cut first to get a very smooth pesto. For this recipe I actually bought precooked slab bacon, which seems after some research pretty uncommon outside of France. However just regular chopped raw bacon will work perfectly fine. For 4 people.

Ingredients

- 400 g spaghetti (14 oz)
- 150 g precooked slab bacon (5 oz)
- 1 bunch parsley
- 8 garlic cloves
- 10 cl olive oil (1/2 cup) + 1 teaspoon
- Grated Parmesan cheese
- Salt, ground peppercorn.

1 - Chop the parsley stems and put them with the leaves, the garlic cloves and 10 cl of olive oil in a food processor and mix everything until you get a pesto. Add a little bit of water if the paste is too thick and hard to blend. Remove the rind from the bacon and cut it into thin slices. In a pan, heat 1 teaspoon of olive oil over medium-high heat and brown the bacon lightly. Reserve.

2 - Add the parsley pesto, salt and peppercorn and cook over low heat for a few minutes so that the oil separates well from the parsley and garlic. Add the bacon and set aside. Cook the spaghetti and add them directly to the sauce with a little bit of Parmesan cheese, mix and serve immediately.




Photo - Sainfoin / Galega, Barret-sur-Méouge, France. 

12 commentaires :

  1. Anything with bacon, I am in! The pasta looks delicious.

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  2. That looks wonderful. Love the lighting in your photos. Thanks for leaving a comment on my blog.
    Eva http://kitcheninspirations.wordpress.com/

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  3. Un pesto de persil, il fallait y penser! J'aime l'idée et l'association avec le bacon. Merci pour l'astuce relative aux quêtes de persil��. Superbe assiette qui dit être délicieuse... bonne journée

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  4. Ton pesto de persil me plait beaucoup ! Bon dimanche

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  5. The color of this is exquisite! Not sure there’s an easy substitute for me — maybe shallot instead of garlic? The thing that fascinates me most is letting the flavor of the parsley shine. And, of course, the bacon.

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  6. Really like the flavor of parsley, and it's nice to see it used as a major ingredient in a dish instead of just a garnish. And I'll never turn down bacon! Neat recipe -- thanks.

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  7. c'est original ce pesto de persil, bravo à ton colloc pour cette belle idée!!! bisous

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  8. Parsil pesto is one of my favourites....and parsley tortilla with garlic too!!....fantastic and simple dish!!......Abrazotes, Marcela

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  9. What a lovely recipe! I love its fresh simplicity. I'll bet its delicious.

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  10. I love this recipe, You have a wonderful blog!! Nice to know you!

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  11. i love all these fabulous flavours here!

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