samedi 24 avril 2021

Cigares filo menthe-feta / Feta & Mint Filo Cigars


J'avais eu la chance il y a quelques temps de goûter à des samoussas garnis de feta et de menthe, le contraste entre la riche saveur salée de la feta et la fraîcheur de la menthe fonctionnait merveilleusement bien. J'ai réalisé ici une version un peu plus enrichie contenant de la ricotta, des épinards et de la coriandre, même si le goût de la feta et de la menthe prédomine. Vous pouvez bien sûr utiliser des épinards frais, les blanchir et les hacher finement, mais l'option congelée s'avère être quand même plus pratique. J'avais d'ailleurs envie de changer de forme, je suis donc parti pour des cigares et non des triangles. Pour 16 cigares. 

Ingrédients

- 8 feuilles de pâte filo
- 200 g de feta
- 150 g de ricotta
- 150 g d'épinards hachés surgelés
- 1/2 bouquet de coriandre, ciselé
- 20 feuilles de menthe, ciselée
- 2 oignons nouveaux, finement hachés
- 1 gousse d'ail, émincée
- Huile d'olive
- Sel, poivre.

1 - Dans une poêle faire chauffer 1 cuil à soupe d'huile d'olive à feu moyen et faire colorer légèrement l'ail et les oignons nouveaux. Ajouter les épinards congelés et poursuivre la cuisson à feu doux jusqu'à ce que les épinards soient bien décongelés. Saler, poivrer. Laisser refroidir et ajouter la coriandre, la menthe, la ricotta et la feta légèrement émiettée. 

2 - Couper les feuilles de pâte filo en rectangle d'environ 30x20 cm. Déposer un petit boudin de farce d'environ 10 cm de long en haut d'un rectangle sur la partie la plus étroite (20 cm). Rabattre les bords vers les extrémités du boudin de farce puis rouler le tout pour former un cigare. Les déposer sur une plaque doublée de papier sulfurisée et  badigeonner d'huile d'olive. Enfourner 15-20 min dans un four préchauffé à 200°C jusqu'à ce que les cigares soient bien dorés. Déguster chaud, tiède ou à température ambiante. 
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I have been lucky a while ago to taste mint & feta samosas and the contrast between the rich salty flavor of the feta and the freshness of the mint worked wonderfully. I made here a slightly richer version including ricotta, spinach and cilantro, although the taste of feta and mint predominates. You can of course use fresh spinach, blanch it and chop it finely, but the frozen one turns out to be more convenient anyway. Also I wanted a different shape, so I went for cigars instead of triangles. For 16 cigars.

Ingredients

- 8 filo pastry sheets 
- 200 g feta (7 oz)
- 150 g ricotta (5 oz)
- 150 g frozen chopped spinach (5 oz)
- 1/2 bunch of cilantro, chopped
- 20 mint leaves, chopped
- 2 spring onions, finely chopped
- 1 garlic clove, minced
- Olive oil
- Salt, ground peppercorn.

1 - In a pan, heat 1 tablespoon of olive oil over medium heat and lightly brown the garlic and spring onions. Add the frozen spinach and continue cooking over low heat until the spinach is completely thawed. Season with salt and pepper. Let it cool and add the cilantro, mint, ricotta and lightly crumbled feta.

2 - Cut the filo pastry sheets into rectangle of about 30x20 cm (12x8"). Place a small cylinder of mint-feta mixture about 10 cm (7") long at the top of a rectangle on the narrowest part (20 cm/8"). Fold the edges towards the ends of the cylinder then roll everything to form a cigar. Place them on a baking sheet lined with baking paper and brush with olive oil. Bake for 15-20 min in an oven preheated to 200°C (390°F) until the cigars are golden brown. Serve hot, warm or at room temperature.




Photo - Calanques de Portmiou, Cassis. 

10 commentaires :

  1. I love FILO! The feta filling sounds absolutely wonderful as the filling. Now all I need is a glass of well chilled sparkling wine or Sauvignon blanc and I am good :-))

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  2. We already have a goodly amount of mint in our garden, so we're set to go with this! Like the idea of cigars rather than triangles, too. Fun recipe -- thanks.

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  3. j'imagine bien toutes les saveurs contenues dans tes cigares ; hummm ! Bon dimanche

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  4. Des qu'il y a de la pâte filo ou des feuilles de bricks, j'acourre... ces petites merveilles se pretent à tellement de créations culinaires...

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  5. Le mélange de saveurs qui absolument tout pour me plaire.
    Je te pique un cigare.
    A bientôt

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  6. What a great dish to take to a party, or when we are having friends over for drinks. Interesting that you cook the spinach from frozen and that it works ok. I have always thawed the spinach out first, then removed all of the liquid before cooking it with cheese and pastry. I'm going to give this method a try. This is my kind of food. Yum! Thanks for sharing this recipe.

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  7. alors ça j'adore, ça croustille et puis ce parfum de menthe, hummm un bonheur!!! bisous

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  8. Fantastic recipe — love what you have done including making them cigars - much easier to eat! Also, thanks for the photo of Les Calanques - one of my favorite places in all of Europe.

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  9. I love the combination of mint and cilantro....I make paneer with a cilantro mint feeling, and then fried it....I love the combination with the feta in filo!!.....I just want to make them.,...awesome for the summer!.......Abrazotes, Marcela

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