samedi 5 décembre 2020

Svinsko so praz


Voici une recette bien de saison venant tout droit de Macédoine que j'ai eu la chance de déguster dans la petite ville de montagne de Berovo, situé dans l'est du pays. Le porc est une viande très consommée et on prépare généralement cette recette en automne et en hiver en faisant mijoter la viande dans un plat en terre-cuite au feu de bois. Cependant ici une simple cocotte conviendra très bien. Les poireaux sont également appréciés et consommés en ragoûts ou en viennoiseries salées. J'utilise ici de l'échine de porc, qui est très tendre en cuisant. Elle contient parfois des os selon la découpe. Pour 4 personnes.  

Ingrédients

- 800 g d'échine de porc
- 200 g de champignons de Paris
- 3 petits poireaux
- 4 gousses d'ail, émincées
- 20 cl de vin blanc
- 1 cuil à soupe de persil 
- 1 cuil à soupe d'aneth
- 1 cuil à café de paprika
- 1 cuil à café d'origan
- 1 bouillon-cube de boeuf
- 2 cuil à soupe d'huile d'olive
- Sel, poivre.

1 - Désosser l'échine de porc si nécessaire. Retirer les feuilles vertes des poireaux et les nettoyer méticuleusement. Couper les blancs de poireaux en tronçons de 3-4 cm. Couper les champignons en quatre. Dans une cocotte faire chauffer 1 cuil à soupe d'huile d'olive et faire dorer la viande sur toutes les faces. Réserver. 

2 - Faire chauffer l'huile restante et saisir les poireaux rapidement, puis ajouter les champignons, l'ail et le porc. Saupoudrer avec le persil, l'aneth, le paprika et l'origan. Saler, poivrer. Déglacer avec le vin blanc. Emietter le bouillon cube et couvrir. Laisser mijoter à feu moyen-doux jusqu'à ce que la viande soit tendre. Rajouter de l'eau si nécessaire, la sauce doit être sirupeuse mais pas trop épaisse. Servir avec du riz.
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Here is a very seasonal recipe straight from Macedonia that I had the chance to taste in the small mountain town of Berovo, located in the east of the country. Pork is a very popular meat and this recipe is usually prepared in the fall and winter by simmering the meat in an clay pot over a wood fire. However, here a simple pot will do very well. Leeks are also appreciated and eaten in stews or savory pastries. I am using pork shoulder here, which is very tender while simmering for hours. It sometimes contains bones depending on the cut. For 4 people.

Ingredients

- 800 g pork shoulder 
- 200 g button mushrooms
- 3 small leeks
- 4 garlic cloves, minced
- 20 cl white wine (1 cup)
- 1 tablespoon parsley
- 1 tablespoon dill
- 1 teaspoon paprika
- 1 teaspoon oregano
- 1 beef cube bouillon 
- 2 tablespoons olive oil
- Salt, ground peppercorn. 

1 - Remove the bones from the pork shoulder if necessary. Remove the green leaves from the leeks and clean them thoroughly. Cut the white part of the leek into 3-4 cm sections. Cut the mushrooms into quarters. In a pot, heat 1 tablespoon of olive oil and brown the meat on all sides. Set aside.

2 - Heat the remaining oil and quickly sear the leeks, then add the mushrooms, garlic and pork. Sprinkle with parsley, dill, paprika and oregano. Season with salt and pepper. Deglaze with the white wine. Crumble the stock cube and cover. Simmer over medium-low heat until the meat is tender. Add more water if necessary, the sauce should be syrupy but not too thick. Serve with rice.




Photo - Montagnes d'Osogovo, Macédoine / Osogovo Mountains, Macedonia.

14 commentaires :

  1. I have never tried pork shoulder this way...looks really flavourful and yummy with all the wonderful spices. Beautiful shot of the woods.

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  2. Your images of your Svinsko so praz are incredible and have my stomach rumbling for a taste. The forest image is also splendid.
    Pork is a very popular protein up this way and this stew sounds so wonderful. I plan to make it very soon. Thanks for sharing.

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  3. An appetizing Eastern European pork stew which asks to be made. For me, so used to such recipes, the use of oregano next to paprika makes me want to taste the difference to what I normally make. Inevitably staring at the yellow Australian summer countryside shivering in fear of the next three months of summer bushfires your beautiful forest photo brings back childhood memories . . .

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  4. Un plat de saison qui ne demande qu'à être dégusté. Bonne journée

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  5. Une belle découverte que ce plat mijoté plein de saveurs, car origan, paprika, de quoi apporter ce petit plus gourmand. Bises Romain

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  6. Pork? Leeks? Yes! I can't remember even combining the two. I will, though -- this looks incredibly tasty, and the cold weather has arrived for good here, so I'm craving substantial dishes like this. Very nice -- thanks.

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  7. Une belle découverte ce plat macédonien plein de saveurs !

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  8. I can imagine the combination of flavors and the silkiness that leeks incorporate in this dish....wonderful dish for winter!....fantastic pictures.......Abrazotes, Marcela

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  9. Oh la Macédoine, dire que j'y ai fait un saut l'an dernier à partir de la Bulgarie, ça semble tellement loin tout ça ... Heureusement que la cuisine nous transporte et ton petit plat mijoté nous réconforte !

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  10. When I find some pork shoulder, I do want to make this. It will be my first Macedonian dish. Beautiful dish and beautiful photographs as always.

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    1. Since you know both languages, do you suppose that this translates to “Stinco di maiale?”

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    2. No it simply means "Pork and leek" :)

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  11. I can tell from the ingredients that this pork stew would be absolutely delicious. A splendid winter dish. Pork shoulder is easily available here. Storing this one away for cooler weather. Thanks for sharing.

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