lundi 23 mai 2022

Chou-fleur rôti à l'harissa & Labne au citron / Harissa Roasted Cauliflower & Lemon Labneh


Bien que les livres du chef anglo-israélien Yotam Ottolenghi soient présents dans nos librairies depuis des années maintenant j'ai mis du temps à essayer ses recettes bien que je sois un grand passionné de la cuisine de Méditerranée orientale. Le labné est une sorte de yaourt fortement égoutté qui prend alors une texture dense et ferme proche du mascarpone. On le sert régulièrement avec de l'huile d'olive comme mezzé ou amuse-bouche, au Liban, en Syrie ou en Jordanie. Sa douceur et sa richesse compense le piquant du harissa. J'ai conçu ce plat comme une entrée à partager avec du pain libanais. Mais on peut aussi le consommer en plat principal avec du riz par exemple. Pour 4 personnes.

Ingrédients 

- 500 g de chou-fleur
- 1 oignon
- 2 gousses d'ail, émincées
- 2 cuil à soupe de harissa
- 2 cuil à soupe d'huile d'olive
- 4 brins de coriandre, ciselés
- Sel.

Labné au citron 

- 400 g de yaourt grec
- 1 citron, bio
- Sel
- Huile d'olive. 

1 - La veille: Mettre le yaourt grec avec une bonne pincée de sel et le zeste du citron. Déposer le tout dans un torchon fin, nouer et déposer dans un passoir dans un bol. Laisser s'égoutter toute la nuit. Passé ce délai, extraire le plus de liquide possible du yaourt en pressant avec le torchon. Déposer le labné dans un bol, ajouter du jus de citron et de l'huile d'olive. Saler au goût. Réserver. 

2 - Couper le chou-fleur en fleurettes. Émincer l'oignon en lamelles. Mélanger le chou-fleur, l'oignon, l'ail, le harissa, l'huile d'olive, la coriandre et le sel. Déposer le tout dans une feuille de papier aluminium ou de la papier cuisson puis plier et bien sceller le tout pour former une papillote. Enfourner 20 min dans un four préchauffé à 200°C. Servir chaud, tiède ou à température ambiante avec le labné. 
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Although the books of the British-Israeli chef Yotam Ottolenghi have been in our bookstores in France for years now, it took me a while to try his recipes even though I am a big fan of Eastern Mediterranean cuisine. Labneh is a kind of strongly drained yoghurt which then takes on a dense and firm texture close to mascarpone. It is regularly served with olive oil as a meze - appetizzer - in Lebanon, Syria and Jordan. Its creamy richness compensates for the spiciness of the harissa. I served this dish as a starter to share with Lebanese bread. But it can also be eaten as a main dish with rice for example. For 4 people.

Ingredients

- 500 g cauliflower (18 oz)
- 1 onion
- 2 garlic cloves, minced
- 2 tablespoons harissa
- 2 tablespoons olive oil
- 4 sprigs coriander, chopped
- Salt.

Lemon Labneh

- 400 g Greek yogurt (14 oz)
- 1 lemon, organic
- Salt
- Olive oil.

1 - The day prior: Put the Greek yogurt with a generous pinch of salt and the zest of the lemon. Put the yogurt  in a kitchen cloth, tie and place in a sieve over a bowl. Let drain overnight. After this time, extract as much liquid as possible from the yogurt by squeezing with the cloth. Place the labneh in a bowl, add lemon juice and olive oil. Salt to taste. Set aside.

2 - Cut the cauliflower into florets. Slice the onion into strips. Combine cauliflower, onion, garlic, harissa, olive oil, cilantro and salt. Place everything in a sheet of tin foil or baking paper then fold and seal well to form a papillote. Bake for 20 minutes in a preheated oven at 200°C (390°F). Serve hot, warm or at room temperature with the labneh.




Photo - Fleurs d'oranger, Jardin botanique de Palerme, Sicile. / Orange blossom, Palermo Botanical Garden, Sicily. 

7 commentaires :

  1. J'adore le chou-fleur aux épices et rôti au four ; alors ta recette a tout pour me plaire. Merci de m'avoir fait découvrir le labné. Bonne journée

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  2. I love harissa and labneh is also a favourite. This looks mouthwatering and so appetizing with the combo of flavours.

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  3. This is a great cauliflower recipe! I love the contrast between spiciness of the harissa and the creamy, cooler labneh. I have to make this for meatless Monday!

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  4. Such a terrific dish! Love cauliflower, and this is a really tasty way to serve it. Thanks!

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  5. C'est tout à fait le genre de cuisine que j'aime bonne journée

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  6. I just made a batch of harissa - and I can't think of a better way to use some. Mark and I will definitely have this for a main course supper - with rice, as you suggest!

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