dimanche 15 mai 2022

Pain hallah au pois bleu / Blue Butterfly Pea Challah Bread


Après une longue absence due à un surplus de travail ces dernières semaines me revoilà sur mon blog. J'ai eu la chance de découvrir en magasin un produit étonnant: la fleur de pois bleu ou pois papillon. Cette liane asiatique produit de délicates fleurs bleu sombre qui produisent un colorant naturel d'un beau bleu pâle. Bien sûr la couleur n'est pas aussi fluorescente qu'un colorant artificiel mais c'est une bonne alternative. Je me suis inspiré des jolies recettes de l'instagrammeuse nm_meiyee qui utilise régulièrement ce produit. J'ai décidé de réaliser une brioche pour commencer et plus précisément un pain hallah. Cette viennoiserie juive polonaise est consommé pour Chabbat et se reconnaît à sa forme tressée. Elle ne contient pas de beurre et traditionnellement pas de lait, même si je me suis permis une petite entorse. Cette recette est assez simple et je voulais avant tout m'amuser avec de colorant naturel que j'utiliserai probablement pour d'autres recettes prochainement. Comme souvent les brioches maison ont tendance à rassir vite, je vous conseille donc de la couper rapidement en tranches et de les congeler si vous ne comptez pas la manger immédiatement. Pour 1 gros pain hallah.

Ingrédients

- 450 g de farine + pour le pétrissage
- 100 g de sucre
- 10 cl d'eau chaude
- 10 cl de lait + 1 cuil à soupe 
- 5 cl d'huile végétale 
- 1 œuf
- 7 g de levure de boulanger sèche
- 3 cuil à soupe d'eau de fleur d'oranger
- 1 cuil à soupe de fleurs de pois bleu séchées
- 1 cuil à soupe de graines de sésame
- 1/4 cuil à café de sel.

1 - Faire infuser les fleurs de pois bleu dans l'eau chaude pendant environ 30 min, puis filtrer. Diluer la levure dans le lait tiède avec le sucre et l'eau infusée au pois bleu et laisser reposer 10 min jusqu'à ce que le mélange mousse. Casser l'oeuf et prélever 1 cuil à café de jaune. Réserver. Ajouter l'huile, l'œuf battu et le sel dans le mélange lait-eau-levure, puis incorporer la farine et pétrir jusqu'à obtenir une pâte lisse, homogène et élastique. Couvrir la pâte d'un linge et laisser reposer 50 min dans une pièce chaude. 

2 - Lorsque la pâte a bien levé la dégazer en pressant avec le poing puis la pétrir rapidement. Séparer la pâte en trois pâtons et les rouler en longs boudins d'environ 50 cm de long. Les tresser et mettre le tout sur un plaque de cuisson doublée de papier sulfurisé. Couvrir d'un linge et laisser monter 30 min dans un pièce chaude. 

3 - Mélanger la cuillère de jaune d'œuf avec 1 cuil à soupe de lait et badigeonner la brioche avec un pinceau. Parsemer avec les graines de sésame. Enfourner 25 min dans un four préchauffé à 180°C. Couvrir un linge à la sortie d'un four pour que la brioche reste moelleuse. Déguster nature ou avec de la confiture ou de la pâte à tartiner. 
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After a long absence due to a lot of extra work the past few weeks, I am back on my blog. I had the chance to discover an amazing product in store: the blue pea flower or butterfly pea. This Asian vine has delicate dark blue flowers which produce a beautiful natural light blue dye. Of course the color is not as fluorescent as an artificial food coloring but it is a good alternative. I was inspired by the cute recipes of nm_meiyee on Instagram who regularly uses this product. I decided to make a brioche to start and more specifically a challah bread. This Polish Jewish pastry is eaten on Shabbat and can be recognized by its braided shape. It does not contain butter and traditionally no milk, even if I decided to break the rules in this case. This recipe is quite simple and above all I wanted to have fun with this natural food coloring which I will probably use for other recipes soon. As often, homemade brioches tend to go stale quickly, so I advise you to cut it quickly into slices and freeze it if you don't plan to eat it immediately. For more accuracy the quantities are in grams and centiliters. For 1 challah bread.

Ingredients

- 450 g flour + for kneading
- 100 g sugar
- 10 cl water, hot
- 10 cl milk + 1 tablespoon
- 5 cl vegetable oil
- 1 egg
- 7 g dry yeast
- 3 tablespoons orange blossom water
- 1 tablespoon dried blue pea flowers
- 1 tablespoon sesame seeds
- 1/4 teaspoon salt.

1 - Infuse the blue pea flowers in hot water for about 30 minutes, then strain. Dissolve the yeast in the lukewarm milk with the sugar and the blue pea infused water and leave to stand for 10 minutes until the mixture starts to foam. Crack the egg and take 1 teaspoon of yolk. Set aside. Add the oil, the beaten egg and the salt to the milk-water-yeast mixture, then incorporate the flour and knead until you get a smooth, even and elastic dough. Cover the dough with a cloth and leave to rest for 50 minutes in a warm room.

2 - When the dough has risen, press with your fist to get rid of the excess gas, then knead it quickly. Separate the dough into three pieces and roll them into long cylindersn about 50 cm / 20" long. Braid them and put the brioche on a baking sheet lined with parchment paper. Cover with a cloth and leave to rise for 30 minutes in a warm room.

3 - Mix the spoon of egg yolk with 1 tablespoon of milk and coat the brioche with a brush. Sprinkle with sesame seeds. Bake for 25 minutes in a preheated oven at 180°C. Cover with a cloth when it comes out of the oven to keep the brioche soft. Enjoy plain or with jam or spread.




Photo - Pensées / Pansies. Parc de la Tête d'Or, Lyon. 

10 commentaires :

  1. I love the idea of incorporating edible flowers into the baked goods. The bread is beautifully braided and looks so tempting!

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  2. I love love love your bread!!!...I love the idea of incorporating flowers...it makes an elegant and delicate bread at the same time....I have used the Thai blue pea flowers for making jasmin rice blue....you can use it to give a different color to a rice that needs to be served with Thai curries....about your last post....I love Nowruz...it is a festivity that I learned through persian friends, and we do it at home every year....I'm glad you are back!!!.....Abrazotes, Marcela

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    1. Google it doesn't allowed me to post with my name ....the above comment is from foodtravelandwine......Abrazotes, Marcela

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  3. How interesting - and what a contrast! From the outside, it looks just like a perfectly baked traditional challah bread (Really gorgeous crust and colour!), and you also expect that yellow-ish content inside, but - surprise - nope :) Loving these blue hues!

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  4. What a wonderful color for a bread and what a great idea for obtaining this color...

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  5. Neat! Love the delicate blue shade of the bread. This is just gorgeous -- thanks.

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  6. Bonjour! What a beautiful color. It’s so delicate, and the crumb of your bread is perfect. I look forward to researching the blue pea flowers, as I’ve never heard of them until now. Just think of all the things we could make with them! (By the way, my subscription to The Food Trotter no longer works… It’s probably my server, but I promise to keep coming back when I see your posts on Facebook or Instagram.)

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  7. C'est très originale ce pain coloré et j'aime que le colorant soit un produit naturel. Bonne journée

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  8. The brioche has such a beautiful rich color, and it looks so tender! I would love to work with pea flower someday. It provides such beautiful shades of blue.

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