dimanche 27 mai 2018

Rum & Pineapple Baba / Baba rhum-ananas


Happy Mother's Day to everyone. Yes in France we celebrate this day on May 27th. For this very special date I wanted to prepare one of my mum's favourite desserts. I've to admit I also love rum baba. I slightly transform this original recipe, adding pineapple and a rich vanilla whipped cream. This recipe can be made at least 12 h in advance and the cake is event better if it is soaked in syrup overnight. For 10-12 pieces.

Ingredients

- 20 oz/550 g canned pineapple in syrup (12 oz/350 g drained)
- 150 g flour (1 & 1/4 cup)
- 100 g sugar (1 cup)
- 50 g butter, melted (1/4 cup) + for the pan
- 3 eggs
- 3 tablespoons milk
- 1 tablespoon baking powder.

Syrup 

- 10 cl water (1/2 cup)
- 5 tablespoons gold rhum
- 4 tablespoons sugar.

Vanilla whipped cream

- 250 g mascarpone (1 cup)
- 20 cl double cream (1 cup)
- 3 tablespoons sugar
- 1/2 vanilla bean.

1 - Syrup: In a saucepan combine the sugar, water and pineapple syrup. Let simmer on medium heat to get a runny syrup. Add rum and allow to cool at room temperature.

2 - Whisk the eggs and the sugar to get a slightly frothy mixture. Add the milk and melted butter, then flour and baking powder. Chop the pineapple into small cubes and combine to the batter. Pour into a greased bundt cake pan and put in a preheated oven at 180°C (350°F) for about 35 min.

3 - Pour the syrup in several batches over the hot cake, immediately out of the oven. Allow to cool at room temperature. Whipped cream: Split the vanilla bean and scrape the seeds with a knife. Put them in a large bowl with the rest of the ingredients and whisk to get a smooth and firm cream. Unmold the baba, put the whipped cream in a piping bag and fill the inside of the cake. Put in the fridge about 30 min before serving.
____________


Joyeuse Fête des Mères à tous! En ce jour très spécial j'ai voulu préparé un des desserts préférés de ma mère. Je dois avouer que j'adore aussi le baba au rhum, mais ici j'ai voulu le revisiter avec de l'ananas et une riche crème vanillée. Ce fut un succès! Cette recette peut se préparer au moins 12 h à l'avance et le gâteau sera encore meilleur s'il s'imbibe de sirop toute la nuit. Pour 10-12 parts.

Ingrédients

- 550 g d'ananas au sirop (350 g égoutté)
- 150 g de farine
- 100 g de sucre
- 50 g de beurre, fondu + pour le moule
- 3 oeufs
- 3 cuil à soupe de lait
- 1 sachet de levure.

Sirop 

- 10 cl d'eau
- 5 cuil à soupe de rhum ambré
- 4 cuil à soupe de sucre.

Chantilly à la vanille

- 250 g de mascarpone
- 20 cl de crème liquide 30% de MG
- 3 cuil à soupe de sucre
- 1/2 gousse de vanille.

1 - Sirop: Dans une casserole mettre le sucre, l'eau et le sirop de l'ananas. Laisser frémir à feu moyen jusqu'à obtenir une sirop plutôt liquide. Ajouter le rhum et laisser refroidir.

2 - Fouetter les oeufs avec le sucre jusqu'à obtenir mélange légèrement mousseux. Ajouter ensuite le lait et le beurre fondu, puis la farine et la levure. Couper l'ananas en petits cubes et incorporer à la pâte. Verser dans une moule à savarin beurré et enfourner dans un four préchauffé à 180°C pour 35 min.

3 - Verser le sirop en plusieurs fois sur le gâteau, dès la sortie du four. Laisser refroidir à température ambiante. Chantilly: Fendre en deux la gousse de vanille et gratter les graines à l'aide d'un couteau. Dans un saladier fouetter les graines de vanille avec le reste des ingrédients de la chantilly jusqu'à obtenir une crème lisse et ferme. Démouler le baba, mettre la chantilly dans une poche à douille et remplir l'intérieur avec la chantilly. Mettre au frais environ 30 min avant de déguster.




Photo - Jardin des Plantes, Paris.

15 commentaires :

  1. Ton chouette baba au rhum me fait bien envie...

    RépondreSupprimer
  2. Wow, this looks fantastic. Sure to make any monther's day.
    Amalia
    xo

    RépondreSupprimer
  3. Il est magnifique ce baba au rhum ! C'est mon dessert préféré !
    Bon dimanche,
    Bisous, Doria

    RépondreSupprimer
  4. J'ai un double problème Ce baba est si beau qu' on ne voudrait pas l'entamer mais si il était à ma portée il ne resterait pas longtemps sur le plat!.Merci d'avoir pensé faire une recette pour la fête de toutes les mamans gourmandes

    RépondreSupprimer
  5. Ton baba est absolument magnifique ! C'est tellement gourmand et raffiné.

    RépondreSupprimer
  6. Terriblement gourmand Romain. J'adore le rhum et ce baba est magnifique. belle journée

    RépondreSupprimer
  7. il est superbe et très gourmand ton baba, j'adore!!!! bisous

    RépondreSupprimer
  8. Beautiful. My mother, who is French, used to make these cakes when I was young, and I would always choke on them because they were so strong for me!!!

    RépondreSupprimer
  9. i've never had baba rum! i bet i'd love it though, especially with the pineapple and vanilla whipped cream (:

    RépondreSupprimer
  10. This cakes sounds delicious, and what a great treat for Mother's Day!!

    RépondreSupprimer
  11. Wow, this looks absolutely extraordinary! Bravo! I love the way the pineapple puts a twist on this traditional dessert. And what goes better with pineapple than rum? And to top it all off, the whipped-cream/mascarpone combo you used is one of my favorite garnishes.

    RépondreSupprimer
  12. C'est marrant car c'est aussi le gâteau préféré de ma mère, un bonne idée pour lui faire plaisir à la prochaine fête des mères ^^ bisous!

    RépondreSupprimer
  13. Superbes tes photos. Le baba, un dessert immuable.

    RépondreSupprimer
  14. What a beautiful cake I bet the pineapple is amazing.

    RépondreSupprimer