lundi 4 décembre 2017

Italian Carrot Cake



I discovered carrot cake for the first time in London. And to be really honest with you, the excess of orange zest, cinnamon, ginger and nutmeg disappointed me a lot. Then I discovered, thanks to the great Nigella Lawson, this italian-like version, with its fine aroma of pine nuts and vanilla. The humidity of the carrots makes the cake moist and fluffy. If you want it more zingy, you can add the zests of an organic lemon in the batter and a dash of juice in the icing. Even if I prefer the flavour of vanilla. For 8-10 pieces.

Ingredients

- 200 g flour (1 & 1/4 cup)
- 150 g sugar (1 cup)
- 100 g butter, soft
- 2 eggs
- 2 tablespoons milk
- 1 teaspoon backing powder
- 2 carrots, finely grated
- 50 g pine nuts.

Frosting

- 100 g mascarpone (1/2 cup)
- 10 cl double cream (1/2 cup)
- 1 tablespoons sugar
1/2 teaspoon natural vanilla extract.

1 - Cream the butter and the sugar with a whisk. When the mixture whitens add the eggs and the milk. Mix the flour and the baking powder and add to the mixture. Incorporate the carrots and pine nuts (keep 1 tablespoon for the decoration) to the batter. Pour the batter in a smalle greased springform pan. Bake 25 minutes in preheated oven at 180°C (350°F). Remove from the oven and let it cool completely.

3 - Toast quickly the remaining pine nuts in a hot fat-free pan until they are slightly golden. Let it cool. Frosting: Whip the cream, the mascarpone, the sugar and the vanilla extract until you get a stiff and smooth frosting. Spread gentle over the cold cake. Sprinkle with pine nuts. Put in a fridge for about 20 min before serving.
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J'ai découvert le carrot cake pour la première fois à Londres. Et pour être tout à fait honnête l'abondance de zestes d'orange, de cannelle, de gingembre et de noix de muscade ne m'avait pas franchement emballé. Puis j'ai découvert, grâce l'époustouflante Nigella Lawson, cette version italianisante, au bon goût de pignon et de vanille. L'humidité de la carotte rend le gâteau à la fois moelleux et léger. Si vous voulez une touche de fraîcheur, vous pouvez ajouter les zestes d'un citron bio dans la pâte et un trait de jus dans le glaçage. Même si je préfère la saveur de la vanille. Pour 8-10 parts. 

Ingrédients 

- 200 g de farine
- 200 g de sucre
- 100 g de beurre 
- 2 oeufs
- 2 cuil à soupe de lait
- 1 cuil à café de levure
- 2 carottes, finement râpées
- 50 g de pignons. 

Glaçage 

- 100 g de mascarpone 
- 10 cl de crème liquide 30% de MG
- 2 cuil à soupe de sucre
- 1/2 cuil à café d'extrait naturel de vanille.

1 - Battre le beurre avec le sucre à l'aide d'un fouet. Quand le mélange blanchit ajouter les oeufs et le lait. Mélanger la farine et la levure et l'ajouter au mélange. Incorporer les carottes et les pignons (en garder 1 cuil à soupe pour la décoration). Verser la pâte dans un petit moule à manqué, graissé. Faire cuire 25 min dans un four préchauffé à 180°c. Sortir du four et laisser complètement refroidir. 

3 - Toaster les pignons dans une poêle chaude à sec jusqu'à ce qu'ils dorent légèrement. Glaçage: Fouetter la crème liquide, le mascarpone, le sucre et l'extrait de vanille jusqu'à obtenir un glaçage ferme et lisse. Étaler le glaçage avec une cuillère ou une spatule sur le dessus du gâteau, bien refroidi. Parsemer de pignons et mettre au frais pour environ 20 min avant de servir.




Brambles / Ronces, Bois de Vincennes. Paris. 

15 commentaires :

  1. I love how this is almost half cake to icing! It sounds divine.

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  2. Tout ce que j'aime il a l'air delicieux

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  3. Une très belle version mais je crois que je préférerais la recette classique aux épices !

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  4. je n'aime pas le carrot'cake, mais celui là....en plus de la façon dont tu en parles ,on ne peut qu'être attiré(en favoris de suite)

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  5. quelle belle version, j'adore!!!! bisous

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  6. Pas fan de ce genre de gâteau et pourtant celui ci pourrait bien me faire changer d'avis

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  7. hmm yeah i'm not too excited over american style carrot cake. this version with pine nuts and no cream cheese frosting sounds super different though, so i'll have to give this a try sometime!

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  8. This does look a lot lighter than a more traditional carrot cake, it really does look beautiful.

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  9. I keep this recipe!!! It looks appetizing!

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  10. Pine nuts in a carrot cake?? Where has this recipe been my whole life?!?!!!! Love it and can't wait to make it at home. Thinking this cake would be pretty darn good for breakfast too :)

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  11. Je suis comme toi, pas fan à la base mais cette version semble tout changer ...

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  12. Ton gâteau est juste parfait pour moi, merci pour la recette!
    Bises

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  13. This carrot cake sounds delightful! The pine nuts does scream Italian. The mascarpone icing looks creamy and luscious. I like the American carrot cake, but this is definitely a really nice change.

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  14. Le carrot cake a été le premier met à me réconcilier avec la cannelle, le tien a l'air délicieux! :)

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