dimanche 4 août 2024

Quiche tomate-maquereau-moutarde / Tomato-Mackerel-Mustard Quiche


Voici une recette minute et toute simple que j'ai dégusté il y a quelques temps lors de mon dernier stage de poterie, à l'Atelier Pin d'Épice, pour ceux qui habitent dans la région lyonnaise et qui pourraient être intéressés... Concernant la recette, j'adore le mélange entre le côté gras et salée du maquereau, la fraîcheur des tomates et la rondeur du gruyère râpé avec une pointe de piquant venant de la moutarde. Vous pouvez utiliser du maquereau au naturel mais aussi en escabèche, à la moutarde ou au vin blanc. Pour 8-10 parts. 

Ingrédients 

- 1 pâte feuilletée 
- 2 grosses tomates 
- 175 de maquereau en conserve
- 50 g de gruyère râpé
- 20 cl de crème liquide
- 2 œufs
- 1 échalote, ciselée
- 2 cuil à soupe de moutarde de Dijon
- Basilic
- Sel, poivre. 

Couper les tomates en rondelles de 1 cm épaisseur, saler et laisser dégorger 20 min. Pendant ce temps mélanger la crème, les œufs, la moutarde, l'échalote, le gruyère, le sel et le poivre. Dérouler la pâte feuilletée dans un moule à tarte (23-24 cm de ⌀). Répartir les rondelles de tomate et le maquereau émietté. Napper avec l'appareil crème-œufs. Enfourner 25-30 min dans un four préchauffé à 190°C. A la sortie du four parsemer de feuilles de basilic. Servir chaude, tiède ou froid. 
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Here is a quick and easy recipe that I tried a while ago during my last pottery workshop. Regarding the recipe, I love the mix between the oily and salty flavor of the mackerel, the freshness of the tomatoes and the richness of the grated cheese  with a hint of pungency from the mustard. You can use plain canned mackerel but you can also use the escabeche, mustard or white wine versions. I know in France you can find ready-to-use pre-rolled puff pastry circles, I don't know how much it's widespread in other countries, but bottom line you need a roughly 30 cm circle in diameter of puff pastry. I attached a link for such product in the ingredients list below. For 8-10 slices.

Ingredients

- 2 large tomatoes
- 175 g canned mackerel (6 oz)
- 50 g grated Gruyère (2 oz)
- 20 cl double cream (1 cup)
- 2 eggs
- 1 shallot, chopped
- 2 tablespoons Dijon mustard
- Basil
- Salt, pepper.

Cut the tomatoes into 1 cm (1/2")  thick slices, add salt and leave to drain for 20 min. Meanwhile, mix the cream, eggs, mustard, shallot, grated Gruyère, salt and pepper. Roll out the puff pastry in a tart tin (23-24 cm /9" ⌀). Spread the tomato slices and the mackerel. Cover with the cream-egg mixture. Bake for 25-30 min in an oven preheated to 190°C/370°F. Sprinkle some basil leaves right out the oven. Serve hot, warm or cold.




Photo - Fava Beach, Sithonia, Grèce / Greece

3 commentaires :

  1. This looks absolutely wonderful and so moreish with those beautiful tomatoes and one of my favourite fish.

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  2. An intriguing combination of flavors. Will have to try this soon. I'm sure it's delicious—hard to go wrong when you start with puff pastry.

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  3. we have frozen puff pastry rectangles here. very handy. this sounds very interesting. Not sure about tomato and mackerel tho ... cheers Sherry

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