mardi 15 décembre 2020

Tatin de boudin noir-patate douce / Black Pudding & Sweet Potato Tatin


Alors que nous fêterons Noël dans à peine de 10 jours je commence à penser à mon menu pour le 24 et le 25 décembre. En septembre j'ai eu la chance de goûter à une savoureuse tatin pomme-boudin noir dans un excellent restaurant Le Cabaretier, spécialisé dans la cuisine lyonnaise. J'avais envie de faire cette recette avec une petite variation avec de la patate douce et de l'oignon caramélisé. Je la servirai comme entrée donc je conseille cette tatin pour 6 personnes. Toutefois si vous la préparez en plat principal, elle sera idéale pour 4 personnes. 

Ingrédients

- 1 rouleau de pâte feuilletée
- 3 boudins noirs (375 g)
- 1 grosse patate douce
- 2 oignons
- 20 g de beurre
- 1 cuil à soupe d'huile d'olive
- 4 brins de persil, ciselés
- 1 pincée de quatre-épices
- Sel, poivre.  

1 - Couper les oignons en fines lamelles. Dans une poêle faire chauffer l'huile d'olive à feu moyen et faire colorer les oignons. Saler, poivrer et ajouter le quatre-épices. Poursuivre la cuisson en remuant à feu doux jusqu'à ce que les oignons sont caramélisés. Peler et couper la patate douce en fines rondelles. Retirer la peau des boudins noirs délicatement puis les couper en rondelles épaisses.

2 - Dans un moule à manquer arranger les rondelles de patates douces puis saler, poivrer et parsemer des persil. Ajouter des petits dés de beurre. Couvrir avec les oignons, puis les rondelles de boudins noirs. Couvrir avec la pâte feuilletée en repliant bien les bords à l'intérieur du moule. Enfourner dans un four préchauffé à 180°C pour 35 min. Laisser tiédir avant de démouler. Servir avec une salade de jeunes pousses.
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As we celebrate Christmas in just 10 days I'm starting to think about my menu for December 24th and 25th. In September I was lucky to taste a luscious apple & black pudding tatin tart in the excellent restaurant Le Cabaretier, specialized in Lyon regional cuisine. I wanted to make this recipe with a little variation hence the sweet potato and the caramelized onion. Please may note that I used of course traditional French blood sausages which are similar to British black pudding, but do not contain cereals such as oat or barley. There are several types of blood sausages throughout Europe such as bloedworst, morcilla or Blutwurst. The French "boudin noir" is known to contain a generous amount of onion, so the taste might vary slighly depending when you are from. In France we have ready-rolled puff pastry sheet cut into circles (about 26-28 cm/10-11" in diameter) specially made for pie tin. If you find only a square-shape pastry sheet feel free to simply trim the edge to make it into a circle. I will serve it as a starter so I recommend this tart for 6 people. However, if you prepare it as a main course, it will be ideal for 4 people.

Ingredients

- 1 ready-rolled puff pastry sheet
- 3 blood sausages (375 g/13 oz)
- 1 large sweet potato
- 2 onions
- 20 g of butter 
- 1 tablespoon olive oil
- 4 sprigs of parsley, chopped
- 1 pinch French allspice mix
- Salt pepper.

1 - Cut the onions into thin slices. In a pan, heat the olive oil over medium heat and brown the onions. Season with salt and pepper and add the allspice. Continue cooking, stirring occasionally, over low heat, until the onions are caramelized. Peel and cut the sweet potato into thin slices. Gently remove the skin from the black sausages then cut them into thick slices.

2 - Arrange the sweet potato slices in a springform pan, then season with salt and pepper and sprinkle with parsley. Add small cubes of butter. Cover with the onions, then the black pudding slices. Cover with the puff pastry, folding the edges well inside the mold. Bake in a preheated oven at 180 ° C for 35 min. Let cool before unmolding. Serve with baby leaf salad.




Photo - Parc de la Tête d'Or, Lyon.

7 commentaires :

  1. I haven't had blood sausage in ages! Pairing with sweet potato for a tart is new to me and I love the idea. You are an amazing baker.

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  2. Cette tarte doit être excellente avec l'ajout des oignons caramélisés. Bonne journée

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  3. It's become rather hard to find true blood sausage in the US, although there are some good imitations ones that some butchers make (no actual blood, but good flavor). We love sweet potatoes, and are always looking for new and different ways to use them. This looks wonderful -- thanks.

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  4. Superbe recette, superbe photo, j'adore ! Bisous

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  5. Très originale cette tatin et l'association patate douce et boudin intéressant. Belle soirée

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  6. As I mentioned on Instagram, I have all the ingredients to make this and very much look forward to such a special treat. I imagine the original with apples would come close to the German «Himmel und Erde» that we enjoyed in Köln.

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  7. Original, les photos sont très belles- Profitons sagement des fêtes-

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