In two days we will celebrate Chinese New Year 2018! This year my recipe is a personal version of a well known Chinese speciality called Huí Guō Ròu (aka "Pork cooked twice"). Indeed the pork belly is firstly cooked into boiling water, then sliced finely and fried. This recipe has to be prepared a bit in advance, because the meat, when boiled, has to set until room temperature to be ready for the second part. The only difference here comes from the fact I used smoked pork belly that gives an incredibly fragrant and rich taste to this dish. This recipe matches lovely with stir fried garlic broccolis. For 4 people.
Ingredients
- 600 g smoked salted pork belly
- 1 large onion
- 2 garlic cloves, minced
- 1 tablespoon ginger, minced
- 1 tablespoon vegetable oil.
Sauce
- 4 tablespoons sweet chili sauce
- 2 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon oyster sauce
- 1 teaspoon sesame oil
- 1 teaspoon sugar
- 1/4 teaspoon Chinese five-spice powder.
1 - Put the pork belly in a pot and cover with cold water. Cook on medium heat for 30-40 min. Remove the meat from the pot, drain well and allow to cool down completely. Once room temperature remove the rind with a sharp knife and cut the pork belly into thin slices (about 5 mm / 1/4 inch). Slice the onion thinly. Combine all the ingredients of the sauce.
2 - In a wok heat the vegetable oil on high heat and sear the slices of pork belly on both sides until they are golden brown and crispy. Remove from the wok and add garlic and ginger. Stir fry quickly and add the onion. Combine well and allow to caramelize over medium heat. Pour the sauce with a little bit of water and continue to cook for about 5 min and then add the pork belly. Continue to cook gently over low heat for 5 min. Serve immediately.
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Dans deux jours nous célébrerons le Nouvel An Chinois 2018! Cette année ma recette est une version personnelle d'une spécialité chinoise bien connue, appelée Huí Guō Ròu (c'est à dire "Porc cuit deux fois"). En effet la poitrine de porc est d'abord cuite longuement dans de l'eau, puis coupée en fines tranches avant d'être frite et caramélisée. C'est un plat à préparer un peu à l'avance car la viande une fois cuite dans l'eau, doit bien refroidir avant d'être utilisée pour sa deuxième cuisson. La seule différence ici est que j'utilise de la poitrine fumée qui donne un goût incroyablement riche et intense à ce plat. Cette recette est délicieuse avec des brocolis sautés à l'ail. Pour 4 personnes.
Ingrédients
- 600 g de poitrine salée fumée
- 1 gros oignon
- 2 gousses d'ail, émincées
- 1 cuil à soupe de gingembre, émincé
- 2 cuil à soupe d'huile végétale
- Poivre.
Sauce
- 4 cuil à soupe sauce douce au piment
- 2 cuil à soupe de sauce soja
- 1 cuil à soupe de sauce d'huître
- 1 cuil à café d'huile de sésame
- 1 cuil à café de sucre
- 1/4 cuil à café de cinq-épices.
1 - Mettre la poitrine de porc dans une grande casserole. Couvrir d'eau froide et faire cuire à feu moyen pendant 30-40 min. Bien égoutter la viande et la laisser refroidir complètement. Une fois qu'elle est à température ambiante, enlever la couenne, puis couper la viande en tranches fines (environ 5 mm). Couper l'oignon en fines lamelles. Mélanger les ingrédients de la sauce.
2 - Dans un wok faire chauffer l'huile à feu vif et faire revenir les tranches de poitrine sur les deux faces jusqu'à ce qu'elles soient bien dorées et croustillantes. Réserver et faire colorer l'ail et le gingembre rapidement dans le wok. Ajouter l'oignon, bien mélanger et laisser caraméliser à feu moyen .Verser la sauce avec un filet d'eau et continuer la cuisson environ 5 min. Ajouter ensuite la poitrine de porc, mélanger et laisser cuire à feu doux encore 5 min. Servir sans attendre.
Photo - Chinatown, Singapore / Singapour.
Que dire si ce n'est que j'adore. La cuisine asiatique est ma cuisine du monde préférée. Belle réalisation gourmande.
RépondreSupprimerJe suis totalement fan de ta recette, top top top!!!
RépondreSupprimerbonne soirée
Bises
Lovely to see a Chinese New Year recipe on your blog! Happy year of the dog :D
RépondreSupprimerThis looks fantastic - have been looking for an inspiration to make pork belly and this is it. Glad you stopped by Cocoa & Lavender - great to see your work. Cheers, David
RépondreSupprimeri love pork belly! i'd say that kau yuk (braised pork belly with pickled greens) is my favorite, but this also sounds delicious (:
RépondreSupprimerPfffiouuu, je salive carrément devant tes photos ! Merci pour ce superbe porc cuit en deux fois, il semble croustillant mmmmh !
RépondreSupprimerTrès belle présentation Que j'aimerai commencer le Nouvel An chinois avec ce plat. Merci
RépondreSupprimerMy family will love this recipe, Romain! Your pictures are really awesome!
RépondreSupprimeroh que c'est tentant!!!! bisous
RépondreSupprimerCoucou! J'adore le nouvel an chinois car je suis preneuse d’excuses pour manger asiatique hihi! Ta recette est sublime, j'adore le côté bien brillant et laqué de la viande! bisous!
RépondreSupprimeralors ça il faut absolument que je le teste!!!
RépondreSupprimerWow, this recipe looks mouthwatering! Your photos are beautiful! I don't eat a lot of pork belly, however, recipes like this make me want to!! I gotta try this :)
RépondreSupprimerJ'épingle! ta viande brillante me met l'eau à la bouche !
RépondreSupprimerNothin goes better with pork belly than rice! This is so flavorful, fragrant, and easy to make! Thanks for sharing this great recipe.
RépondreSupprimerEt ça aussi, c'est bien photographié ! La recette est hyper-appétissante. Même à cette heure bien matinale encore, elle donne immédiatement envie d'y goûter.
RépondreSupprimerI could eat pork belly every day and always have some in the freezer. Getting it out today so I can make it this recipe over the weekend. Thanks for sharing!
RépondreSupprimerUn plat qui me plaît beaucoup et bravo pour ces belles photos :)
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