dimanche 22 octobre 2017

Banana & Caramel Cupcakes / Cupcakes banane-caramel


I thought of making this recipe when I was wandering again on the fabulous CupcakeJemma Youtube channel. If you still don't know it you have to check her videos, definitely! This caramel sauce is really easy to make, but you have to use double cream because the caramel does not combine properly with low-fat cream. This sauce can be stored in the fridge for several days. I used it for waffles, pancakes, cheesecakes and now cupcakes... For 12 cupcakes.

Ingredients

- 200 g flour (1 & 1/4 cup)
- 200 g sugar (1 cup)
- 100 g butter, soft
- 2 eggs
- 10 cl milk (1/2 cup)
- 1 teaspoon backing powder
- 2 overripe bananas.

Frosting

- 250 g mascarpone (1 cup)
- 20 cl double cream (1 cup)
- 2 tablespoons sugar
1/2 teaspoon natural vanilla extract
- 3 tablespoons salted roasted peanuts.

Caramel sauce

- 50 g sugar
- 1 tablespoon of water
- 10 cl double cream (1/2 cup)

1 - Caramel sauce: Melt the sugar with the water in a saucepan over medium heat until you get a dark/amber caramel. Pour immediately the cream into a stream and stir quickly (beware of the steam and the splashes, the caramel is still extremely hot). Continue to stir gently over low heat until the caramel is even and lump-free. Allow to cool completely. 

2 - Cream the butter and the sugar with a whisk. When the mixture whitens add the eggs and the milk. Mix the flour and the baking powder and add to the mixture. Mash the bananas coarsely with a fork and add them to the batter. Line muffin/cupcake tins with paper cups. Pour the batter. Bake 15 minutes in preheated oven at 180°C (350°F). Remove from the oven and let the cupcakes cool in tin.

3 - Frosting: Whip the cream, the mascarpone, the sugar and the vanilla extract until you get a stiff and smooth frosting. Put it in a piping bag with a decorating nozzle and decorate the cupcakes. Drip some caramel sauce over the frosting with a spoon or a homemade cooking paper piping bag. Sprinkle with peanuts. Put in a fridge for about 20 min before serving.
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J'ai eu l'idée de faire cette recette en me baladant sur la superbe chaîne Youtube de CupcakeJemma. Si vous ne connaissez pas ça vous le détour! La sauce au caramel est très simple à réaliser, mais il faut utiliser de la crème liquide entière, le caramel ne se liant pas bien avec de la crème allégée. La sauce peut être conservée plusieurs jours au frais. Je m'en suis personnellement servi pour des gaufres, des crêpes, des cheesecakes et maintenant des cupcakes... Pour 12 cupcakes.

Ingrédients 

- 200 g de farine
- 200 g de sucre
- 100 g de beurre 
- 2 oeufs
- 10 cl de lait
- 1 cuil à café de levure
- 2 bananes bien mûres

Glaçage 

- 250 g de mascarpone 
- 20 cl de crème liquide 30% de MG
- 2 cuil à soupe de sucre
- 1/2 cuil à café d'extrait naturel de vanille
3 cuil à soupe de cacahuètes grillés salées.

Sauce au caramel

- 50 g de sucre
- 1 cuil à soupe d'eau
- 10 cl de crème liquide 30% de MG.

1 - Sauce au caramel: Faire fondre le sucre avec l'eau dans une casserole à feu moyen jusqu'à obtenir un caramel ambré/sombre. Verser la crème en filet en mélangeant rapidement (attention à la vapeur et aux éclaboussures, le caramel reste extrêmement chaud). Continuer de mélanger à feu doux jusqu'à ce que la sauce soit homogène et sans grumeaux. Laisser refroidir complètement.

2 - Battre le beurre avec le sucre à l'aide d'un fouet. Quand le mélange blanchit ajouter les oeufs et le lait. Mélanger la farine et la levure et l'ajouter au mélange. Écraser les bananes à la fourchette et les incorporer à la pâte. Doubler les moules à muffins/cupcakes de caissettes en papier. Répartir la pâte par dessus. Faire cuire 15 min dans un four préchauffé à 180°c. Sortir du four et laisser les cupcakes refroidir dans les moules. 

3 - Glaçage: Fouetter la crème liquide, le mascarpone, le sucre et l'extrait de vanille jusqu'à obtenir un glaçage ferme et lisse. Mettre le glaçage dans une poche à douille et décorer les cupcakes. Avec une cuillère ou un cornet en papier cuisson faire des filets de sauce au caramel sur le glaçage. Parsemer de cacahuètes et mettre au frais pour environ 20 min avant de servir.





Photo - Maple trees, Quebec City / Érables, Québec.

12 commentaires :

  1. OULALA y a de sacrées bonnes gourmandises par ici, j'adore!
    bon dimanche
    Bises
    lova

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  2. Banana and caramel are two of my favourite things, combine them and I’m in heaven! I’d love one of these cupcakes :)

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  3. mais heuuuuuuu.....me mettre ça sous le nez, c'est pas sympa!!!(lol) merci pour cette douce merveille

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  4. These cupcakes look fantastic! Love the banana and caramel flavors together and that you added mascarpone to the frosting. YUM!

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  5. Les papilles commencent à réclamer.......merci, car je vais me régaler Chris 06

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  6. i love her videos! her halloween ones are the best, so hoping she comes out with an awesome set this year (: but anyways, these cupcakes sound just as tasty now as they did when i first saw them on her video!

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  7. Absolument magnifique et délicieux comme d'habitude ;-)

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  8. These cupcakes are gorgeous! I love mascarpone frosting, and the peanut topping is a great idea!

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  9. Une belle recette, je retiens !
    Bon week-end à toi
    bisoussssssssssss

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  10. Une recette de Cupcakes banane-caramel qui me plait trop bien ! Très bon weekend ! Seb

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  11. Tellement gourmands ces cupcakes j'adore !

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