samedi 12 février 2022

Andouillette gratinée au Saint-Marcellin & Pommes de terre nouvelles à l'ail / Andouillette & Saint-Marcellin Cheese Casserole & Roasted Garlic Baby Potatoes


Il y a quelques jours en me promenant dans le Quartier Rousse, à Lyon, je suis passé devant un restaurant qui proposais un plat qui a fortement attiré mon intérêt: une andouillette gratinée au Saint-Marcellin. Certes je n'ai pas eu l'occasion de goûter ce plat, mais j'avais absolument envie d'essayer de la recréer. C'est un plat très simple à réaliser mais particulièrement délicieux. Vous pouvez choisir l'accompagnement que vous souhaitez mais je trouve que des petites pommes de terre au four se marient bien avec ce plat. Concernant la graisse de canard j'ai utilisé en réalité de la graisse de foie gras que j'avais conservée, mais vous pouvez également utiliser de l'huile d'olive ou même du beurre. Pour 4 personnes.  

Ingrédients

- 4 andouillettes (600 g)
- 2 Saint-Marcellin (160 g)
- 4 échalotes, ciselées
- 8 brins de persil, ciselés
- 8 cuil à soupe de vin blanc
- Poivre.

Pommes de terre 

- 1,5 kg de pommes de terre nouvelles
- 8 brins de persil, ciselés
- 4 gousses d'ail, émincés
- 2 cuil à soupe de graisse de canard
- Sel, poivre.

1 - Laver et brosser les pommes de terres pour retirer d'éventuelles impuretés. Garder la peau. Couper les pommes de terre les plus grosses en deux et les mettre dans un plat à four avec l'ail, le persil, la graisse de canard, le sel et le poivre. Enfourner dans un four préchauffé à 200°C pour 30-40 min ou jusqu'à ce que les pommes de terre soient tendres, en remuant de temps en temps. 

2 - Couper les andouillettes en rondelles épaisses. Couper les fromages en deux dans l'épaisseur. Dans des gros caquelons individuels mettre répartir les échalotes, le persil et le vin blanc. Poivrer. Déposer par dessus les rondelles d'andouillette puis un demi-Saint-Marcelin. Enfourner 20 min dans un four préchauffé à 200°C. Servir bien chaud avec les pommes de terre et une salade verte. 
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Sorry for my international followers but this recipe might target mostly my French audience, considering the two main ingredients are hardly if not impossible to find outside of France. The andouilette is a sausage made of pork intestines and spices. The flavour in quite intense for a person who has not been used to it for a long time, but it tastes delicious to me. Please note that French andouillette is totally different from Lousiana andouille. Saint-Marcellin is a soft cow milk cheese with a pungent taste and a runny texture mostly produced in Isere, in Central-Eastern France. A few days ago while walking in the Croix Rousse neighborhood, in Lyon, I passed in front of a restaurant which served a dish that strongly drew my attention: an andouillette casserole with melting Saint-Marcelllin cheese. I could not taste this dish, but I absolutely wanted to try to recreate it. Fortunately this recipe is actually super easy-to-make. You can choose any side dish according to your taste but I find that baked baby potatoes match heavenly with andouillette. Regarding the duck fat, I actually used foie gras fat that I had saved, but you can also use olive oil or even butter. For 4 servings.

Ingredients

- 4 andouillettes (600 g / 21 oz)
- 2 Saint-Marcellin (160g / 6 oz)
- 4 shallots, chopped
- 4 sprigs parsley, chopped
- 8 tablespoons white wine
- Ground peppercorn.

Baked Potatoes

- 1.5 kg baby potatoes (3,5 lb)
- 8 sprigs parsley, chopped 
- 4 garlic cloves, minced
- 2 tablespoons duck fat
- Salt, ground peppercorn.

1 - Wash and brush the potatoes to remove any impurities. Keep the skin. Cut the larger potatoes in half and put them in a baking dish with the garlic, parsley, duck fat, salt and pepper. Bake in a preheated oven at 200°C (390°F) for 30-40 minutes or until the potatoes are tender. Stir occasionally.

2 - Cut the andouillettes into thick slices. Cut the cheeses in half lengthwise. Distribute the shallots, parsley and white wine in four individual fondue pots or any type or earthenware dish. Season with pepper. Arrange the andouillette slices on top, then cover with the Saint-Marcelin half. Bake for 20 minutes in a preheated oven at 200°C (390°F). Serve hot with the baby potatoes and green salad.




Photo - Paysages d'hiver / Winter landscapes, Barret-sur-Méouge, France

7 commentaires :

  1. This looks like a filling and super comforting meal. Love the use of duck fat for roasting potatoes.

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  2. I lived in Paris for a couple of years, back when I was in my 30s. There I got to know andouillette and loved it. Though I never had it like this. Sounds amazing!

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  3. Je me serais régalée avec une assiette pareille.

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  4. tu rends l'andouillette chic! moi qui adore ça, je suis fan de ta recette!

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  5. Wow. This looks great. You're right that andouillette is hard to source, at least in the US, although it's available through the mail if you look hard enough. Anyway, such an interesting dish -- thanks.

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  6. Une bonne idée de recette facile à réaliser en ce mois de février les photos sont très belles aussi Félicitations

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